HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

YSK Başkanı Sadi Güven yurtdışında kullanılan oy sayısını açıkladı

YSK Başkanı Güven, "Yurt dışında ve gümrüklerde an itibarıyla oy kullanan seçmen sayımız 1 milyon 227 bin 931. Bugün ve yarın bu rakam daha da artar" dedi. 2017 referandumunda 1 milyon 424 bin oy kullanılmıştı.

YSK Başkanı Sadi Güven yurtdışında kullanılan oy sayısını açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine 6 gün kala değerlendirmelerde bulundu.

24 Haziran'da yapılacak seçimlerle ilgili hazırlıkları hemen hemen tamamladıklarını belirten Güven, seçim rakamlarına ilişkin teknik bilgi verdi.

Güven, seçimde yurt içinde 56 milyon 322 bin 632 seçmenin oy kullanacağını, yurt içinde ilk kez oy kullanacak genç seçmenlerin sayısının da 1 milyon 571 bin 73 kişi olduğunu bildirdi. Yurt içindeki seçmenlerin yüzde 50'sinden fazlasının kadın, yüzde 49,24'ünün erkek seçmen olduğu bilgisini veren Başkan Güven, seçimlerde sandık sayısının arttığını, toplam 180 bin 65 sandık kurulacağını, ceza ve tutukevlerinde taksirli suçlardan hükümlü sayısının da 84 bin 924 olduğunu açıkladı.

Güven, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 47 bin 323 seçmen bulunduğunu, bunların 79 bin 709'unun yurt dışında ilk kez oy kullanan gençlerden oluştuğunu ifade etti. Sadi Güven, yurt dışında 60 ülkede, 123 temsilcilikte oy kullanma işleminin tamamlanmak üzere olduğunu, yarın itibarıyla yurt dışı oy kullanma işleminin sona ereceğini hatırlattı.

"SEÇİM GÜVENLİĞİ SADECE SONUÇLARIN GÖNDERİLMESİYLE İLİŞKİLENDİRİLEMEZ"

Türkiye'de seçimlerin son derece güvenilir ve şeffaf yapıldığını vurgulayan Güven, YSK'nin son 5 seçimdir oy kullanılan sandıklardaki sonuçları sisteme yükleyerek, siyasi partilere gönderdiğini hatırlattı. Başkan Güven, seçim güvenliğine büyük önem verdiklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Seçim güvenliği sadece sonuçların gönderilmesiyle ilişkilendirilemez. Oy pusulasının basıldığı kağıtların imalinden, oy pusulalarının basımına, gönderilmesine, sandık kurullarının oluşturulmasına, sandıkta görev yapacak siyasi parti temsilcilerinin oluşmasına, sonuçların alınmasına kadar bir dizi iş ve işlemle ilişkili. Dünyada ilk kez biz yapıyoruz, araştırdığım kadarıyla bizden başka sandık sonuç tutanaklarını tarayarak gönderen bir ülke yok. Seçim güvenliği açısından en önemli unsurlardan biri seçimlerin siyasi partiler aracılığıyla yapılıyor olması. Seçimlerde yarışan da seçimleri yapan da siyasi partiler."

NEDEN FAZLA OY PUSULASI BASILIYOR?

Her seçimde, fazla basılan oy pusulalarının tartışmalara neden olduğunu söyleyen Güven, YSK'nin görevlerinin anlatıldığı 298 sayılı Kanun gereği oy pusulalarının basıldığını bildirdi.

Yasaya göre, YSK filigranı taşıyan her 400'lük paketi bastırmanın ve her sandığa ulaştırmanın YSK'nin görevi olduğunu aktaran Güven, "Kanun koyucu tüm sandıklara standart paket gönderilmesini öngörmüş, kargaşa istememiş. Peki bunun anlamı ne, Ankara Kızılcahamam'ın tüm köylerinde 400 seçmen yok. Bazı köyde 50-100-200 bazılarında 300 var. Dolayısıyla kanun koyucu her bir sandık için standart paket göndermeyi emrettiği için biz de gönderiyoruz. 50 seçmenin olduğu yerde 350 seçmenlik oy pusulası artıyor. Ama bu bir tehlike yaratmıyor. Üzeri hava almayacak şekilde, makineyle ambalajlanmış paket halinde, seçim sabahı sandık kurulu başkan ve üyeleri huzurunda açılıyor, pusulalar tekrar sayılıyor, tutanağa bağlanıyor, arkaları mühürleniyor, bunlar akşama kadar kullanılıyor, artıyorsa yine tutanağa bağlandıktan sonra ilçe seçim kuruluna getirilip teslim ediliyor." diye konuştu.

Bunların matbaadaki güvenli basımının siyasi parti temsilcilerince izlendiğini, hangi ilçeye kaç tane gönderildiğinin de yine siyasi partilerin temsilcileri tarafından bilindiğini söyleyen Güven, "Bu bir güvenlik zinciri. Yeterince sandıkta kaç seçmen varsa kullanılıyor, artan ise tutanakla ilçe seçim kurullarına teslim ediliyor. Dolayısıyla biz bunu yasal olarak seçmen sayısından fazla basmak durumundayız, zorundayız." dedi.

YURT DIŞINDA VE GÜMRÜKLERDE OY KULLANAN SEÇMEN SAYISI 1 MİLYON 227 BİN 931

Yurt dışında ve gümrüklerde kullanılan oylara da değinen Güven, "Yurt dışında ve gümrüklerde an itibarıyla oy kullanan seçmen sayımız 1 milyon 227 bin 931 olarak belirlendi. İnşallah bugün ve yarın bu rakam daha da artar diye düşünüyorum." dedi. Güven, gümrük kapılarında oy kullanma işleminin 24 Haziran akşamına kadar devam edeceğini hatırlattı.

Bu seçimde 60 ülke 123 temsilcilikte oy kullandırdıklarını ifade eden Güven, bugüne kadar yurt dışındaki oylarla ilgili bir sıkıntı yaşanmadığını, şikayet gelmediğini söyledi.

Güven, yurt dışı seçmenlerin oy kullanma oranının Avrupa'daki ülkelerin normal oy kullanma oranına erişebilecek şekilde olduğunu da ifade etti.

Yurt dışı seçimlerde bir bayrak yarışı gibi siyasi partilerin çıplak gözle takip edebileceği bir sistem kurduklarını vurgulayan Güven, seçim malzemelerinin yurt dışına diplomatik kurye ile gönderildiğini, bunları temsilciliklerin teslim aldığını, temsilciliklerde misyon şefi, yoksa kıdemlisi ve memur üye ile son seçimde en çok oy alan 3 partinin oluşturduğu üyelerin görev yaptığını kaydetti.

Teslim alınan malzemelerin en az 3 asma kilitten oluşan odalarda tutulduğunu belirten Güven, yasanın 3 kilit öngördüğünü ancak uygulamada odaların tamamına yakınında 4 asma kilit bulunduğunu söyledi. Güven, oy kullanıldıktan sonra yine aynı odada, Türkiye'den bunları almak üzere giden ekibe teslim edilene kadar muhafaza edildiğini bildirdi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler